Succesvol of tevreden?

Onlangs kwam er een manager bij me voor een intakegesprek. Hij zei dat hij heel succesvol was en dat hij altijd alles voor elkaar kreeg. Wat zou hij komen doen? dacht ik bij mezelf.

Hoe bedoel je ‘alles voor elkaar krijgen’? vroeg ik. Hij gaf het volgende voorbeeld: Stel je voor dat je een praktisch probleem hebt op je werk of op school. Op de wc is er bijvoorbeeld nooit een handdoek te vinden. Of de papieren doekjes zijn iedere keer op. Je stoort je er aardig aan.

Als hij van dat probleem hoort, zei hij, ziet hij de oplossing al voor zich. Hij denkt groot, en weet vervolgens 1000 scholen ook te overtuigen dat zijn oplossing werkt. Hij zorgt ervoor dat het op al die scholen voor elkaar komt. Kortom, als hij een doel in zijn hoofd voor zich ziet, gaat hij dat doel halen. Hij had al zeer veel doelen met succes bereikt, vertelde hij.

Toch gaf hij de kwaliteit van zijn leven een zes á zeven. Dat verbaasde me natuurlijk. Iemand die alles voor elkaar krijgt en toch niet tevreden is, hoe zit dat?

Hij gaf me zijn antwoord. Hij zag het nu eenmaal allemaal niet zo vrolijk in. Die mensen zijn er ook, zei hij. Hij kreeg een kick en energie van het halen van doelen, maar hij kon zich niet herinneren wanneer hij blij of tevreden was geweest van zichzelf. Heel lang geleden, misschien toen hij een kind was. Daarvoor zocht hij nu hulp van een psycholoog.

Het illustreert goed dat er twee soorten tevredenheid zijn:
1. voldoening en tevredenheid met het bereiken van je doelen, en dit staat los van
2. tevredenheid en je goed voelen met je leven.

Voor het eerste zijn prestaties nodig. Voor het tevreden voelen met je leven zijn geen prestaties nodig. Daarvoor moet je kunnen beleven, voelen, elke dag opnieuw openstaan voor het avontuur dat je in je leven meemaakt.

Begrijp me niet verkeerd, het is erg fijn en leuk om bepaalde doelen in je leven te bereiken. Het is fijn om dingen te kunnen en te presteren, succes te hebben. Maar je tevredenheid of eigenwaarde af laten hangen van prestaties, dat kan een recept zijn voor ontevredenheid.

Om tevreden te zijn met jezelf, heb je een sterk zelfbeeld nodig. Sommige mensen hebben dat van nature. Helaas zijn er ook veel mensen die daar moeite mee hebben. Negatieve, ireëele gedachten over jezelf kunnen erg hardnekkig zijn. Het kan soms heel moeilijk zijn om de weg te vinden naar een reëel en stevig zelfbeeld.

Het is de moeite waard om tijd te steken in een sterk zelfbeeld.

Meer weten? Doe de gratis  zelfbeeldtest en schrijf je in op mijn nieuwsbrief.

Wat vind jij het makkelijkst om te bereiken, succes of tevredenheid? Ik hoor het graag.

Over Karina de Groot

Ik ben gz-psycholoog en coach. Ik help mensen om zich te beschermen tegen stress, en makkelijker en met veel zin in het leven te staan. Met behulp van de zelfbeeldtest geef ik mensen psychologische hulp om dit voor elkaar te krijgen.
Dit bericht werd geplaatst in Psycholoog en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s