Positief denken, helpt dat?

Je gedachten over jezelf hebben een enorme invloed op je gedrag. Je kunt bijvoorbeeld een heel goed gevoel ervaren door een compliment van een ander. Je denkt (even) positief over jezelf, zelfs als dat compliment niet klopt.

Veel cursussen zijn er op gericht om je dat goede gevoel te laten ervaren. Het is een gave van je hersenen om vrolijk te worden van positieve gedachten en positieve beelden. Dit is de eenvoudige knop naar een beter gevoel over jezelf, die je best kunt gebruiken. Dit wordt ook wel positief denken genoemd. Helaas werkt het vaak alleen op een oppervlakkige manier.

Reële gedachten ontwikkelen
Als je positieve gedachten niet kloppen met de realiteit, merk je dat vroeg of laat. Je kunt geloven in jezelf, maar als daar geen reële bodem onder zit, raak je je geloof makkelijk weer kwijt. Veel symptomen, blokkades of problemen hebben bovendien te maken met irreële negatieve of positieve gedachten over jezelf of anderen.

Om stress, problemen of blokkades kwijt te raken gaat het dus niet om het ontwikkelen van positieve gedachten maar om het ontwikkelen van gedachten die kloppen met de realiteit.

Diepgaand proces in plaats van tijdelijke verandering
Uiteindelijk krijg je een betere stevige basis als je gedachten kloppen met wat er in het hier en nu echt in de werkelijkheid aan de hand is. Je kunt je voorstellen dat dit een veel diepgaander proces is. Er is tijd en moeite voor nodig om gedachten te checken aan de werkelijkheid.

Mensen die makkelijk veranderen, zijn vaak mensen die al een goede, reële basis hebben meegekregen. Veel mensen hebben een minder sterke, reële basis ontwikkeld, maar kunnen dat alsnog met tijd (en moeite) leren.

Het herkennen en veranderen van gedachten
In de cursus ‘Denk je sterk’ leer je hoe je gedachten over jezelf op een goede manier kunt veranderen. Hoe meer jouw gedachten over jezelf kloppen met de werkelijkheid, hoe steviger en reëler je zelfbeeld wordt. Je kunt er zelf mee aan de slag. Sommige mensen leren het liever of makkelijker van iemand anders. Een coach of psycholoog die thuis is in deze manier van realistisch denken kan daarbij helpen.

Neem de tijd om je te verdiepen, anders zijn je problemen alleen oppervlakkig verdwenen!

Succes en vriendelijke groet, Karina de Groot, GZ-psycholoog

Over Karina de Groot

Ik ben gz-psycholoog en coach. Ik help mensen om zich te beschermen tegen stress, en makkelijker en met veel zin in het leven te staan. Met behulp van de zelfbeeldtest geef ik mensen psychologische hulp om dit voor elkaar te krijgen.
Dit bericht werd geplaatst in Psycholoog, therapie, Stress, Zelfbeeld en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s