Ook wel eens last van stress of duizeligheid?

Ook wel eens last van duizeligheid? Laat het maar gebeuren
Er is veel onderzoek gedaan naar het omgaan met stress en stressklachten. Zelf heb ik me vier jaar bezig gehouden met een promotieonderzoek naar stress bij het ondergaan van een operatie. Het was een behoorlijk stressvolle tijd waar ik straks even op terug kom. Eerst wil ik iets vertellen over het onderzoek zelf.

Stress, loslaten of onder controle krijgen?
Eén van de dingen die werd onderzocht waren de verschillen tussen mensen in de behoefte aan informatie over de operatie. Een deel van de mensen wilde graag veel informatie, wilde alles weten en probeerde de stress voor de operatie zo onder controle te krijgen. Een andere groep mensen hoefde eigenlijk niet zo nodig veel te weten. Ze staken liefst hun kop in het zand tot de operatie weer voorbij was. Ze vertrouwden er op dat de artsen wel wisten wat ze deden. Ze hadden geen behoefte aan controle. Ze lieten het aan anderen over en het zou vast wel goed aflopen.

Veel of weinig kennis?
De vraag was wie nu het meest stress ervoer, degene die de boel graag onder controle wilde krijgen en zoveel mogelijk kennis verzamelde, of degene die het kon loslaten, en de controle en kennis overliet aan de chirurg.
Je raadt het misschien al. De mensen die in staat waren om los te laten hoe het zou gaan, waren een stuk minder gespannen en minder angstig dan de andere groep. Wat bleek bovendien? Mensen die minder gespannen en minder angstig waren, herstelden sneller van een operatie. Ontspanning is dus van levensbelang, zou je kunnen zeggen.

Loslaten wat buiten je vermogen ligt
De kunst is om dingen die buiten jouw controle liggen zoveel mogelijk los te laten. Alles willen weten levert bovendien een soort schijncontrole op. Je kunt er niet voor zorgen dat de chirurg beter zijn best doet, ook al weet je zelf alles van de operatie.

Aanpakken wat binnen je vermogen ligt
Andersom is het meestal ook zo dat je dingen, die wel binnen je controle liggen, juist niet moet loslaten, maar het beste kunt aanpakken. Weinig informatie verzamelen en je weinig voorbereiden op je examen is minder verstandig. Het behalen van een tentamen ligt weldegelijk binnen je controle. Je kunt het leren, oefenen en hulp vragen om het zo goed mogelijk te doen. Je examen loslaten en moeten opgeven vanwege een slechte voorbereiding is gewoon zonde.

Examen
Behalve op het examen zelf. Op dat moment kun je er gewoon niets meer aan doen. Je kunt de examencommissie niet beïnvloeden die de vragen misschien erg moeilijk heeft gemaakt. Je hebt het goed voorbereid, je kunt het nu loslaten, je overgeven aan het moment en het examen maken. Je kijkt gewoon wat je weet en maakt er het beste van.

Duizelig tijdens promotie over  stress
Voor mijn promotieplechtigheid had ik mee heel goed voorbereid zoals je kunt begrijpen. Eerst vertelde ik een kwartier over mijn onderzoek aan de promotiecommissie in toga en de zaal vol vrienden, kennissen en belangstellenden. Ik maakte er het beste van. Daarna moest ik de vragen van de promotiecommissie maar over me heen laten komen, wist ik. Na het praatje liet ik de spanning los. Dat deed ik echter blijkbaar zo snel dat het bloed in mijn benen zakte. Ik werd duizelig. Het werd zwart en rood voor mijn ogen, en ik zag allemaal sterretjes. Op dat moment kon ik niets ander doen dan met mijn hoofd tussen mijn benen gaan zitten voor de volle zaal en te wachten tot het weer overging.

Vreemd gezicht
Na vijf minuten kon ik de promotie hervatten. De zaal had in stilte zitten wachten en haalde opgelucht adem toen ik weer verder kon. De hoogleraren in de promotiecommissie begonnen met het stellen van hun vragen. Een hoogleraar neurochirurgie zat achter de tafel met een verband om zijn neus. Dat zag er vreemd uit. Toen het zijn beurt was om me aan de tand te voelen, zei hij, ik ben blij dat er vandaag meer mensen zijn die zich wat onwel voelen. Ik voel me nu wat minder ongemakkelijk met mijn neus in het verband. Mijn hond heeft me vanochtend in mijn neus gebeten. Vandaar dat ik er niet uitzie met dit lelijke verband, maar ik wilde daarvoor de promotie niet afzeggen. Een ontspannende lach rolde door de zaal en de rest van de promotie vloog voorbij in een uitgelaten, vrolijke stemming.

Les geleerd
Kortom, ik heb veel geleerd van mijn promotieonderzoek, waaronder het leren omgaan met een heleboel stress om te kunnen promoveren. Maar bovenal heb ik geleerd om omstandigheden die je kunt veranderen aan te pakken, en omstandigheden die je niet kunt veranderen, los te laten en te laten gebeuren. In mijn e-boek ‘de cursus bij de zelfbeeldtest’ kun je daar nog meer over lezen.

Over Karina de Groot

Ik ben gz-psycholoog en coach. Ik help mensen om zich te beschermen tegen stress, en makkelijker en met veel zin in het leven te staan. Met behulp van de zelfbeeldtest geef ik mensen psychologische hulp om dit voor elkaar te krijgen.
Dit bericht werd geplaatst in Psy-Image, Psycholoog Nieuwegein, Stress en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s