Irreële gedachten loslaten

Vandaag doet mijn website Psy-Image het niet goed. Alle subpagina’s werken even niet. Brr, dat doet een beroep op mijn relativeringsvermogen. Daarom zet ik hier dit stukje over loslaten. Kan ik even mijn gedachten afleiden in afwachting van een  oplossing van het probleem.

Loslaten, hoe doe je dat?

Loslaten is een kunst, maar ook een vaardigheid die je kunt oefenen, bijvoorbeeld met mindfulness.

Waar heeft loslaten mee te maken?

Loslaten heeft te maken met de gedachten in je hoofd. Hoe belangrijker je iets inschat, hoe vasthoudender je bent. Hoe moeilijker om los te laten. Piekeren heeft wat dat betreft een nuttige functie. Je piekert over dingen die je belangrijk vindt. Soms kan het echter de overhand nemen. Als je onzeker over iets bent, kun je de neiging hebben er steeds opnieuw over te piekeren. Dan wordt het tijd om  manieren te zoeken om zaken los te laten.

Loslaten heeft vooral te maken met geestelijke ontspanning: hoe meer ontspannen je bent, hoe makkelijker je van het ene onderwerp naar het andere onderwerp overstapt en hoe makkelijker je zaken loslaat.

Loslaten is vooral ook gedachten loslaten. Je kunt leren bepaalde gedachten minder belangrijk te vinden door onderscheid te maken tussen reële en irreële gedachten. Daardoor kun je vaak meer ontspannen omgaan met allerlei zaken, en ook minder belangrijk vinden wat anderen van je denken. Hoe meer gedachten je kunt loslaten, hoe beter je ook jezelf kunt relativeren. In mijn e-boek Denk je sterk, een cursus bij de zelfbeeldtest kun je daar meer over lezen. 

Waarom loslaten?

Loslaten is nodig om nieuwe energie op te doen. Als je voortdurend mentale inspanning levert, kun je uitgeput raken. Loslaten of mentale ontspanning is nodig om de hersenfuncties te herstellen. Loslaten kan er ook voor zorgen dat je de dingen weer in het juiste perspectief gaat zien. Als je dingen losgelaten hebt, krijgen zaken hun natuurlijke verloop. Het natuurlijke verloop is vaak beter dan het verloop dat je zelf bedacht hebt.

Hoe doe je dat, loslaten? 

Manieren om dingen los te laten:

● Zorgen voor mentale ontspanning
● Mensen die mediteren, oefenen zich in het loslaten van elke gedachten die in hen opkomt
● Betrekkelijkheid van allerlei zaken herkennen
● Sporten. Tijdens actieve bezigheden laat u automatisch andere gedachten los
● Plezierige dingen ondernemen
● Belangrijkheid van doelen kunnen herkennen door helder duidelijk toekomstdoel: schrappen van alle dingen die niet bij je fundamentele doelen passen
● Meerdere horizonnen tegelijk kunnen zien bij wat je aan het doen bent
● Onthouden van wat je niet aan het doen bent, dat wel belangrijk is
● Loslaten van stapels dingen in je hoofd door de precieze volgende actie ervan te weten
● Geheugensteunen buiten jezelf maken om je aan de juiste doelen te herinneren

Monsterlijke droom

Afijn, ik heb het een en ander geprobeerd om de problemen met mijn site los te laten, maar niets hielp deze keer. Uiteindelijk ben ik een uur in bed gekropen en in slaap gevallen.
Ik droomde dat een monster mijn site Psy-Image opat en de zelfbeeldtest uitspuugde in allemaal kleine stukjes. Met allerlei ijzerdraadjes en touwtjes probeerde ik de zelfbeeldtest te repareren, maar dat lukte niet. In mijn droom gooide ik tenslotte de hele handel in de prullenbak, en vreemd genoeg voelde ik me daarna opgelucht en bevrijd. 

Over Karina de Groot

Ik ben gz-psycholoog en coach. Ik help mensen om zich te beschermen tegen stress, en makkelijker en met veel zin in het leven te staan. Met behulp van de zelfbeeldtest geef ik mensen psychologische hulp om dit voor elkaar te krijgen.
Dit bericht werd geplaatst in Psy-Image, Psycholoog Nieuwegein, Psycholoog, therapie, Stress, Zelfbeeld en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s