Tot rust komen met mindfulness

Mindfulness of aanwezig zijn
Karina de Groot – Gz- psycholoog 

Mindfulness, of het aanwezig zijn in het hier en nu, begin ik steeds vaker te ervaren en te waarderen. Mindfulness of aanwezig zijn is ook vooral een ervaring en het ik vind het best lastig om het onder woorden te brengen. Toch doe ik een poging. Soms helpt het om te vertellen wat het niet is. Hier een aantal voorbeelden van wat het niet is:

● Het is geen ontspanningstechniek. Bij ontspannen laat je je spieren los. Bij mindfulness voel je hoe je spieren zijn, gespannen of ontspannen, maar je doet even niets
● Als je weg bent met je verstand zoals bij piekeren, ben je niet aanwezig
● Als je een oordeel geeft over je gevoel of je gedachten, ben je niet in het nu
● Je voelt je warrig of afwezig
● Je herinnert je allerlei dingen en bent bezig met het verleden
● Je bedenkt hoe je dingen in de toekomst wilt aanpakken
● Je probeert je gevoel te veranderen of te vermijden
● Opgaan in je gedachten: Je denkt dat fouten maken heel erg is, en je voelt je angstig

Wat is het wel:
● Je gedachten of gevoelens toelaten en er laten zijn zonder ze te veranderen
● Momenten van niet-doen te ervaren
● Ervaringen die in je opkomen benoemen, bv ik voel me nu bang, of boos en het er laten zijn
● Opmerken dat jij niet hetzelfde bent als je gedachten: je hebt een verstand, en je hebt gedachten, maar je kunt je daarvan losmaken
● Merken dat je iedere keer weer door je gedachten wordt meegesleept: ‘Daar gaan mijn gedachten weer.’
● Merken dat je in een gedachtetrein zit, en er weer uit stappen
● Je merkt op dat je de gedachte hebt dat fouten maken heel erg is, en je merkt op dat je het gevoel hebt dat je angstig bent. Door het opmerken zit er iets meer afstand tussen jou en je gedachten.

Door het toepassen van mindfulness word ik zelf minder meegesleept door de waan van alledag. Het werkt zowel met positieve als negatieve gevoelens of gedachten. Ik kan makkelijker afstand nemen van iets. De gedachten worden minder sterk. Ook het gevoel dat bij de gedachten hoort, wordt minder sterk. Daardoor kan ik vaak helderder kijken naar wat er echt, hier en nu, aan de hand is. Ik word er ook rustiger, en ervaar vaker een soort gemoedsrust. 

Volgens de theorie van Mindfulness is het een belangrijke stap naar een zinvoller, rijker leven om allerlei gevoelens en gewaarwordingen in je leven toe te laten. Dat heeft te maken met acceptatie van wat er is. Het gaat om de bereidheid om zowel vervelende als prettige ervaringen die het leven nu eenmaal met zich meebrengt te voelen en te accepteren. Mindfulness kan er daarbij voor zorgen dat je niet wordt meegesleept of overweldigd wordt door de gevoelens die je toelaat.

Hier een oefening om eens te proberen – ademoefening met tellen
Deze oefening is een variant op de 3-minuten-ademoefening van Edel Maex

Je gaat makkelijk zitten, in een rustige omgeving en neemt even de tijd voor jezelf. Je sluit je ogen, en laat je gedachten gaan. Vervolgens breng je je aandacht naar je ademhaling. Je voelt hoe je inademt, en je voelt hoe je uitademt. Je hoeft verder niets te doen dan je adem te volgen. Het geeft niet hoe je ademt, langzaam of snel. Het enige wat je doet is je adem voelen en volgen. Je zult al merken dat dit niet de hele tijd lukt. Als je onrustig bent, zullen er allerlei gedachten in je opkomen.

Als je merkt dat er gedachten in je op komen, ga je in plaats daarvan tot 10 tellen. Dit lukt waarschijnlijk even. Als je onrustig bent zullen er al gauw weer gedachten opkomen. Zodra je het merkt, keer je terug naar je ademhaling en ga je weer tot 10 tellen. Let nu vervolgens eens op hoe je tot 10 telt. Merk het alleen op. Tel je rustig tot 10? Doe je het in een sneltreinvaart? Maak je het half af? Neem het alleen waar, je hoeft er verder niets mee te doen. Dit doe je ongeveer 3 minuten. Daarna ga je gewoon weer verder met waar je mee bezig was. Je kunt het ook langer doen, bijvoorbeeld tot je merkt dat er even geen gedachten meer in je opkomen.

Succes, Karina

Verder lezen
Mindfulness staat beschreven als een van de vaardigheden om met emoties om te gaan in de cursus ‘Denk je sterk’.
Werken met Mindfulness, Edel Maex (2008). Uitgeverij Lannoo.
Uit je hoofd in je leven. Hayes, S.C. en Smith, S. (2006). Amsterdam: Uitgeverij Nieuwezijds.
Honderd lessen in mindfulness, Jon Kabat-Zinn (2009). Haarlem: Altamira-Becht.

Roos airbrush water visite naam

 

 

Over Karina de Groot

Ik ben gz-psycholoog en coach. Ik help mensen om zich te beschermen tegen stress, en makkelijker en met veel zin in het leven te staan. Met behulp van de zelfbeeldtest geef ik mensen psychologische hulp om dit voor elkaar te krijgen.
Dit bericht werd geplaatst in Psy-Image, Psycholoog Nieuwegein, Psycholoog, therapie, Stress, Zelfbeeld en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s