Nieuwegein of Nieuwegeyn?

Zicht op de Lek vanaf de Kade Vreeswijk paraaf

Zicht op de Lek vanuit Vreeswijk ©KdG

Laatst vroeg iemand me het weer. Waarom woon je toch in Nieuwegein? Voel je je daar wel thuis? Ook van anderen hoor ik dat ze die vraag krijgen. Blijkbaar spreekt Nieuwegein niet erg tot de verbeelding. Daar wilde ik ineens iets aan doen.

Ik dook in de geschiedenis van Nieuwegein en kwam een aantal interessante dingen te weten. Ooit, tot in de 15e eeuw, lag er een stad  ’t Geyne met stadsrechten. Het was een voorhaven van Utrecht aan het riviertje de Gein. In 1333 werd het echter verwoest. Het werd nogmaals verwoest in begin 15e eeuw en toen was er niet veel meer van over.

Op de plek van ‘t Geyne kwam in 1423 een klooster, met de naam Nazareth. Dit klooster groeide, en werd rijker en rijker. Maar helaas kreeg het klooster ook de naam van zedeloosheid en losbandigheid. Diverse edellieden kwamen er graag en de nonnetjes werden regelmatig door moeder overste ingezet  om de heren eens een avondje te verwennen. Wat dat inhield, laat ik aan ieders verbeelding over. Door de vele misstanden heeft het klooster in de 16e eeuw zijn deuren moeten sluiten.

Wat er onder andere overbleef van de stad ’t Geyne was het kasteel en landgoed Oudegein. Dat bestaat nu nog steeds en ligt verborgen in het grote, groene park van Nieuwegein. Het Huis Oudegein, of Huys ten Gheyn werd in de 15e eeuw erkend als Ridderhofstad, een titel dat betekende dat het huis tot het ridderschap behoorde. Er staat nog een ander prachtig kasteel in Nieuwegein: Rijnhuizen of Rynhuizen zoals het vroeger heette.

Afgezien van twee kastelen die  er nog over zijn, zijn er ook de authentieke dorpskernen Vreeswijk en Jutphaas. Vreeswijk heeft mijn hart gestolen. Ik noem het klein Amsterdam vanwege de twee ophaalbruggen die daar vlak naast elkaar een zeer Amsterdamse aanblik bieden.

Nieuwegein heeft trouwens sinds enkele jaren een schitterend nieuw Gemeentehuis met een fraaie architectuur een en een prachtig nieuw Theater, een metropool waardig. Jammer genoeg zijn de stadsrechten vroeger verloren gegaan. Daarom staat er nu een stadshuis en geen stadhuis, een lettertje verschil.

In de loop van de geschiedenis is er ook een andere letter verloren gegaan, de y van Nieuwegeyn. Ik zou het prachtig vinden als we die letter terug konden krijgen. De oude glorie die Nieuwegein had als Ridderhofstad zou in één keer hersteld kunnen worden.

Niemand zou me meer vragen waarom ik toch in Nieuwegeyn woon. En als iemand het al zou vragen zou ik zeggen: wie de geschiedenis van een stad niet kent, zal zich er nooit thuis voelen.

Maar als je het me echt vraagt, vind ik Nieuwegein een betere naam voor de stad van nu met zijn combinatie van fraaie, goed vormgegeven nieuwbouw en de diverse bijzondere plekjes uit vroegere tyden.

Bron: Kastelen en Buitens in ‘oud’-‘Nieuwegein, Historische kring Nieuwegein.

Over Karina de Groot

Ik ben gz-psycholoog en coach. Ik help mensen om zich te beschermen tegen stress, en makkelijker en met veel zin in het leven te staan. Met behulp van de zelfbeeldtest geef ik mensen psychologische hulp om dit voor elkaar te krijgen.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s